Spis treści
Niektóre produkty tracą swoje właściwości, gdy są narażone na działanie zbyt wysokich temperatur. Jest tak zarówno w przypadku preparatów chemicznych, jak i żywności. Sposobem na ich bezpieczny transport latem jest inwestycja w kontener chłodniczy. Czym jest taki obiekt i na czym polega jego działanie?
Czym są kontenery chłodnicze?
Kontenery chłodnicze to obiekty modułowe, w których wnętrzu panuje stała, odpowiednio niska temperatura. Zazwyczaj są one dobrze zaizolowane (mają grube ściany, sufit i podłogę), wyłożone materiałami nieprzepuszczającymi energii cieplnej. Dzięki temu pozwalają na utrzymanie wymaganej temperatury wewnątrz nawet podczas upałów.
Kontenery chłodnicze dzielą się na 2 podstawowe typy:
- bez agregatu – do ich wnętrza trafiają towary, które są już wstępnie schłodzone. Warunki panujące w obiekcie zabezpieczają je przed nagrzaniem, umożliwiając zachowanie stałej temperatury przez wiele godzin;
- z agregatem – to droższa i znacznie bardziej zaawansowana wersja kontenera chłodniczego. W takim obiekcie znajduje się specjalne urządzenie, które chłodzi powietrze zgodnie z ustawieniami wybranymi przez użytkownika. Umożliwia szybkie schłodzenie towarów lub utrzymanie ich w wymaganej temperaturze przez cały czas transportu.
Wybór odpowiedniej opcji zależy głównie od specyfiki transportowanych produktów i potrzeb klienta.
Jakie kontenery są najlepszym wyborem podczas transportu towarów?
Kontenery chłodnicze są wykorzystywane zarówno w stałych lokalizacjach, jak i podczas transportu produktów wymagających zachowania niskiej temperatury otoczenia. W pierwszym przypadku dobrze sprawdzą się nawet proste konstrukcje bez dodatkowych udogodnień. W drugim trzeba zainwestować w nieco bardziej zaawansowane obiekty, które ułatwią rozładunek i załadunek.
Wiele modeli kontenerów chłodniczych do transportu jest wyposażonych w specjalną windę. Pozwala ona na umieszczenie ciężkich towarów we wnętrzu konstrukcji bez konieczności podstawiania rampy. Dzięki niej drzwi są otwarte krócej, co zapobiega nagłym wzrostom temperatury w obiekcie.
Czy kontener chłodniczy sprawdzi się podczas transportu towarów również w bardzo ciepłe dni?
Kontenery chłodnicze są projektowane w taki sposób, by były funkcjonalne i skuteczne niezależnie od warunków zewnętrznych. W bardzo gorące dni najlepszym wyborem są konstrukcje z agregatem, który pozwala na obniżanie temperatury powietrza do dowolnego poziomu wybranego przez użytkownika. Takie urządzenia są w stanie szybko schłodzić wnętrze kontenera nawet wtedy, gdy załadunek lub rozładunek trwał długo i doszło do ogrzania obiektu przez otwarte drzwi.
Jakie towary można transportować w kontenerach chłodniczych?
Kontenery chłodnicze znajdują zastosowanie w wielu branżach. Wykorzystują je m.in.:
- zakłady specjalizujące się w przetwórstwie żywności – zwłaszcza mięs, ryb, wyrobów cukierniczych i nabiału, które psują się bardzo szybko, gdy jest gorąco;
- producenci napojów i browary – w niskiej temperaturze przechowuje się wiele soków, win i destylatów,
- przedsiębiorstwa z branży farmaceutycznej – szczepionki, materiały biologiczne i odczynniki laboratoryjne tracą swoje właściwości, gdy są przechowywane w nieodpowiednich warunkach – mogą się w nich namnażać mikroorganizmy, co wpływa negatywnie na wyniki badań i skuteczność terapii;
- zakłady chemiczne – w niskich temperaturach transportuje się niektóre żywice, kleje, farby, aerozole, gazy skroplone i półprodukty wrażliwe na działanie ciepła;
- producenci kosmetyków – w tej branży powszechnie wykorzystuje się surowce, które trzeba przechowywać w chłodni lub lodówce. Ponadto wiele gotowych produktów kosmetycznych wymaga transportu w określonych warunkach.
Kontenery chłodnicze mogą być też używane do transportu roślin, nasion, leków czy nawet elementów urządzeń elektronicznych. To bardzo uniwersalne obiekty, z których korzystają firmy z wielu branż.
Artykuł sponsorowany