Menu dla kierowcy zawodowego

Kierowcy zawodowi spędzają długie godziny za kierownicą, co często prowadzić do problemów zdrowotnych i utraty zdrowia. Aby zachować długo dobre zdrowie i utrzymać pełną sprawność za kierownicą samochodu ciężarowego, warto zwrócić uwagę na swoją dietę. Jak więc zadbać o zdrowie za kierownicą ciężarówki? Jaka dieta dla kierowcy zawodowego jest najlepsza?

Ile kalorii spalamy podczas prowadzenia samochodu ciężarowego?

Podczas całodziennej podróży samochodem ciężarowym człowiek może spalić nawet 1000 kalorii, co jest porównywalne z 50-minutowym treningiem biegowym. Dlatego też ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości energii w postaci zdrowych posiłków. Jak więc powinna wyglądać dieta dla kierowcy zawodowego?

Co powinien jeść kierowca zawodowy?

Kluczem do utrzymania zdrowia kierowcy zawodowego jest spożywanie regularnych (to ważne) i zrównoważonych posiłków. Warto zwrócić uwagę na białko, które znajdziemy w chudym mięsie, rybach, jajkach oraz nabiale. Ważne w Twojej diecie będą także warzywa i owoce, które dostarczą Ci witamin i minerałów.

Kierowcy powinni również dbać o nawodnienie organizmu, pijąc wodę lub niesłodzone napoje. Unikaj kofeiny w nadmiernych ilościach, ponieważ jej ,,przedawkowanie” ona w prostej linii do odwodnienia i wahań nastroju.

W diecie zawodowego kierowcy warto zwrócić uwagę na witaminy i minerały, które wspierają układ nerwowy i mięśniowy. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B oraz magnez i potas. Źródłami tych składników są między innymi orzechy, nasiona, warzywa liściaste czy awokado.

Unikaj ciężkostrawnych posiłków, bogatych w tłuszcze nasycone, sól i cukry, a przede wszystkim ogranicz spożywanie fast foodów, słodyczy i słonych przekąsek.

Przykładowe menu dla kierowcy zawodowego

Śniadanie: kanapki z chudą wędliną drobiową, warzywami i ciemnym pieczywem, herbata lub kawa
II śniadanie: jogurt naturalny z wysoką zawartością białka, płatki owsiane i owoce
Obiad: sałatka z grillowanym kurczakiem, warzywami i brązowym ryżem
Podwieczorek: serek wiejski z warzywami lub owocami
Kolacja: sałatka z łososiem wędzonym, świeżymi warzywami oraz ciemnym pieczywem

Dieta dla kierowcy zawodowego – jakich produktów unikać?

Kierowcy zawodowi powinni unikać smażonych/tłustych i pikantnych potraw. Ponadto, pomyśl nad ograniczeniem spożycia węglowodanów, które przy małym wysiłku fizycznym mogą powodować wzdęcia.

O ile parówki, kabanosy czy kiełbaski a nawet sosy, które lądują w hot dogach na stacjach benzynowych, są nienajgorszej jakości i w sumie te same produkty jemy rano w swoich domach, tak już bułka do takiego hot doga to bomba składająca się z praktycznie samych przetworzonych węglowodanów. Unikaj ich kiedy tylko możesz!

Niewskazane są również napoje energetyczne, które u niektórych osób mogą wywołać senność, a to w pracy kierowcy zawodowego jest nie do pomyślenia.

Suplementy diety dla zawodowych kierowców

Dbając o zdrową dietę, poprawisz swoje samopoczucie oraz koncentrację. Regularne, zrównoważone posiłki dostarczą niezbędnych składników odżywczych, a unikanie niezdrowej żywności wyjdzie Ci tylko na zdrowie. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych może przyczynić się do poprawy koncentracji, wydajności pracy i ogólnego samopoczucia. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

MOŻE SPODOBAĆ CI SIĘ RÓWNIEŻ...

Uniwersalne oprogramowanie wagowe – te cechy są kluczowe

Prowadzisz działalność gospodarczą i wahasz się, jaki program do wagi samochodowej wybrać?…

Tachografy inteligentne II generacji – jak zmieniają branżę transportową?

Wprowadzenie obowiązkowego korzystania z tachografów inteligentnych drugiej generacji drugiej wersji (G2V2) oznacza…

Czym są „wyścigi słoni” na drogach?

Wyścigi słoni, choć określenie brzmi nieco humorystycznie, odnoszą się do poważnego problemu…

Drabina do cystern – kompleksowa obsługa pojazdów wielkogabarytowych

Czy wiesz, że branża TSL w Polsce generuje 6% PKB? Szacuje się,…